Reklama
 
Blog | Josef Hrubec

Honzo Masaryku roku 2010, kde jsi?

Při podrobném zkoumání této nezapomenutelné osoby českých dějin zjišťuji, že se ve většině případech autoři zabývají pouze jeho tajemnou smrtí. Není to příliš málo? Není to nefér vůči jeho odkazu morálnímu, který nám tu tento velikán zanechal? Můžeme si dnes dovolit oživovat jeho odkaz a zatoužit tak po návratu noblesy, lidskosti, humoru a vysokého morálního řádu mezi naší politickou elitu desátých let 21.století?

Ano i ne. Ano ve smyslu potřeby morálky, která společnost zkulturňuje a posouvá směrem vzhůru. Tedy ano, čtěme a učme o Masarykovi. Nehledejme však janova dvojníka. O to spíše ne, že se Jan svému šarmu a charizmatu nenaučil, nýbrž se tak narodil. Jan byl snem, ideálem doby, stejně jako Mahátma Gándhí v Indii. Hrdinové zůstávají hrdiny. Jan-hrdina, Člověk, byl a bude nenapodobitelný.

Jiří Voskovec jeho charakter nazývá: prostotou velikosti. On byl tak opravdově prostý, takový člověčina, který se objevoval mezi obyčejnými lidmi nezištně a přirozeně bez ohledu na politiku. Navíc svou zem opravdově miloval jak František Jílek v tehdejších Svobodných novinách připomíná v masarykově dušičkovém vzpomínání. „Praha zamlžená a pastelově nejsvůdnější a do spanilosti zvuk pražských zvonů, zvuk jistoty a tradice…chce se mi domů, abych si mohl zopakovat geografii toho pro mne živelného stejskání.“

Přestože rozumím dobře rozdílu vlastenectví ve válce a vlastenectví v neválce….kde je dnes to naše? Je uschováno na horší časy či úplně vyprchalo?

Reklama

Kde se přece bere morálka v lidech typu Halíka, Havla, Vlka, Patočky, Masaryka, Medka,…..? Všichni mají jedno společné! Dlouhá léta tvrdě a odhodlaně pracovali v obyčejných profesích, aniž by ztráceli své hodnoty a naději. Býti mezi hrabalovskými perličkami na dně, tam podhoubí opravdové morálky nalésti lze!

Václav Havel se nechal slyšet, že naše země nevzkvétá. Co do morálky souhlasím. Lze ale v době všeobecně nekrizové ( jsem bytostně přesvědčen, že v takové právě žijeme ), očekávat morální vzplanutí, rozkvět? Myslím, že nikoliv. A je to tak přirozené. Když už není nepřítel, nehledejme ho.

Bude nám ještě nějaký čas trvat, než se zahojí bolestivé rány světových válek a komunismu v našich kolektivních pamětích. Pokusme se jen s nadhledem usmívat nad paradoxy dnešní doby typu sílícího antikomunismu v kontrastu s upadajícím komunismem. Radujme se z nebývale široké svobody a demokracie, jděme příkladem, nestěžujme si a čiňme, nehledejme druhé Masaryky, mějme raději život, než jeho smysl jak psal Dostojevskij, a pak může být jen lépe.

Před nadcházejícími volbami doporučuji knihu: Úsměvy Jana Masaryka 🙂